Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rulony z farszem mięsno-ryżowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Zagotuj w dużym garnku wodę, włóż kapustę. Po paru minutach wyjmij ją, oderwij wierzchnie liście. Powtarzaj, aż oderwiesz możliwie dużo liści. Wybierz te największe i nieuszkodzone. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i odłóż. Pozostałych liści nie wyrzucaj – będą potrzebne do duszenia gołąbków.
W tym czasie ugotuj też ryż (tak, by był lekko twardawy). Do wody, w której się gotuje, możesz wlać łyżeczkę oleju – wtedy ziarnka się nie zlepiają. Ryż osącz i przelej wodą.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej olej, wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Domieszaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Do mięsa dodaj cebulę z czosnkiem i ryż. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cząbrem. Wyrabiaj na gładką masę przez kilka minut.
Na każdy liść kapusty nałóż niewielką porcję mięsa. Zwiń, formując gołąbki (by się nie rozwinęły podczas gotowania, złóż najpierw liście do środka i dopiero zroluj).
Niewykorzystaną kapustę pokrój na szerokie pasy i wyłóż nimi dno garnka. Ułóż na niej gołąbki, najlepiej w jednej warstwie. Podlej większą częścią bulionu. Duś około 60 min, często podlewając bulionem.
Gołąbki możesz zapiec. Wstaw je na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Pamiętaj o podlewaniu rosołem. Podawaj z kluseczkami typu gnocchi lub kopytkami.
<strong>Sos pomidorowy</strong>
Pomidory z puszki podgrzej ze szczyptą suszonych ziół: bazylii, oregano i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.
Zmiksuj na gładką masę, dodając łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę oliwy lub oleju z pestek winogron.Źródło: Tina