Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to bułeczki idealne na poranne kanapki :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy go na placek o grubości 1 cm.
Z ciasta wycinamy foremką o średnicy 5-6 cm kółka, każde wycięte kółko smarujemy roztopionym masłem.
Posmarowane kółka składamy na pół tak żeby górna część kółka nie dochodziła do końca około 1 cm. Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy makiem.
Blachę z bułkami wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!