Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rumiany filet z gęsi"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
• na 4 porcje •: 80 min •Porcja: 675 kcal •Cena porcji: ok. 6,50 zł
Filety z gęsi opłucz, osusz (ew. skórę ponacinaj w romby). Na patelni rozgrzej masło, włóż mięso skórą do dołu. Zrumień, po czym odwróć filety i smaż je jeszcze ok. 5 minut.
Następnie mięso oprósz solą i pieprzem. Posyp suszonym majerankiem, tymiankiem oraz cząbrem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej ok. 2/3 szkl. wrzącej wody. Przykryj formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz ok. 50 minut. Od czasu do czasu polewaj mięso wytwarzającym się sosem.
Gotowe filety z gęsi wyjmij, zawiń w folię aluminiową, trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Sos z pieczenia przecedź przez sitko. Przelej do garnka. Dolej ok. 2/3 szkl. wrzątku oraz śmietanę. Wsyp sos pieczeniowy.
Gotuj, mieszając, na małym płomieniu, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Filety potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Podawaj z sosem śmietanowym i np. z pieczonymi warzywami. Udekoruj według uznania.Źródło: Naj