Do góry

Desery Przepis na:

Rumowy keks

Rumowy keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Rumowy keks"

Składniki

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli Polewa:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru oraz bakalie do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i aromat rumowy. Mieszamy.

  2. Dodajemy sparzone, osuszone i oprószone łyżką mąki bakalie (dzięki mące nie opadną na dno ciasta). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką, łączymy z masą i bakaliami.

  3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy na keks o długości 40 cm. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy.

  4. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy keks i dowolnie dekorujemy.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 166 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 65 g

  6. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł.

  7. Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń