Do góry

Dania główne Przepis na:

Rumsztyk z mięsa mielonego

Rumsztyk z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48353

Dodano:

Odsłon: 28020

Wołowina dobrej jakości, zmielona dość grubo, uformowana w okrągłe kotleciki i usmażona na smalcu. Do tego koniecznie dużo podsmażonej cebulki. Niech inni mówią co chcą, ale ja najbardziej lubię rumsztyk w takim wydaniu.

Składniki

  • mięso wołowe mielone 1/2 kg (najlepiej polędwica, rostbef lub zrazówka)
  • jajko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 2 łyżki
  • dodatkowo: cebula 3 sztuki, smalec 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zacznę od tego, że mięso kupuję w sprawdzonej masarni, gdzie miła pani mieli je przy mnie. Taka jestem wygodnicka. Oczywiście mięso można zmielić samemu, ale to wydłuża czas przygotowania rumsztyków.

  2. Zmielone mięso mieszamy z przyprawami (sporo pieprzu, sól do smaku, bez szaleństwa,aby nie przesolić), dodajemy surowe jajko. Masę wyrabiamy dłonią do momentu, aż stanie się jednolita i kleista.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na smalcu, do momentu zrumienienia.
    Z gotowej masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 1.5 cm. Na każdym z nich, przy użyciu noża, robimy nacięcia na głębokość 1- 2 mm. Rumsztyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3- 4 minuty z każdej strony.
    Podajemy ze zrumienioną cebulką.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 09 lipca 2015 Dokładnie moje klimaty kulinarne. Smażę na smalcu, zupełnie inny smak, a krągłe bioderka też mają swój urok :) Pozdrawiam, u mnie 5+ Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elusiaz 09 lipca 2015 Ja jeszcze obtaczam delikatnie w bułce tartej ;) W wersji de luxe cebulkę przesmażam z pieczarkami ;) Pycha!;) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń