Do góry

Dania główne Przepis na:

Rurki faszerowane szpinakiem

Rurki faszerowane szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Rurki faszerowane szpinakiem"

Składniki

  • 40 dag kremowego twarożku śmietankowego (ew. sera ricotta)
  • 50 dag szpinaku
  • 2 pomidory
  • 20 dag filetu z kurczaka (ugotowanego albo upieczonego)
  • 25 dag makaronu cannelloni (grube rurki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 10 dag startego sera typu parmezan
  • pieprz
  • sól
  • cukier lsuszona bazylia
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, drobno pokrój. Filet z kurczaka potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i szpinak. Smaż 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Masę szpinakową chwilę przestudź, wymieszaj z serkiem i żółtkami.

  2. Nadzienie przełóż do szprycy z dużym otworem. Wciśnij porcje farszu w każdą makaronową rurkę. Napełnione cannelloni ułóż w natłuszczonej formie żaroodpornej. Pomidory sparz, zdejmij skórki i usuń pestki. Miąższ zmiksuj, zagotuj. Zagęść mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonej bazylii.

  3. Przygotowanym sosem polej makarono we rurki w formie. Połową startego sera typu parmezan posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 40 min. Przed podaniem posyp resztą sera.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń