Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 5534

Dodano:

Odsłon: 2665

Ciasto jest chrupiące i idealnie komponuje się z puszystą bitą śmietaną. Całość tworzy pyszny deser dla dużych i małych. Polecam i zapraszam

Składniki

  • CIASTO -600g mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny -pół łyżeczki soli
  • -250ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • NADZIENIE -500-600ml śmietanki 36% -4 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO -trochę cukru w talerzyku
  • foremki do rurek, ja używałam 12 cm
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie)

    Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wkładamy na około 30 minut do lodówki.


  2. Foremki do rurek smarujemy lekko olejem by łatwiej było je ściągnąć.

    Bierzemy kawałek ciasta, podsypujemy lekko blat mąką i wałkujemy na duży i cienki placek.


    Następnie kroimy go na paski o szerokości około 2-3 cm.
    Bierzemy pasek ciasta i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego boku.


  3. Następnie jedna stronę obtaczamy cukrem.


  4. Takie rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.

    Wyciągamy z piekarnika i delikatnie ściągamy rurki z foremek.
    I tak postępujemy z całym ciastem.


  5. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nadziewamy nią ostudzone rurki.
    Rurki przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń