Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Autor: karolinkakaja

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1340

Dodano: 12.12.2010

Odsłon: 33171

Bardzo eleganckie. Proste i łatwe w przygotowaniu. Uwielbiane przez najmłodszych :-)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 1,5cm i owijamy na stożki do rurek. Następnie smarujemy po górze roztrzepanym białkiem i posypujemy odrobiną cukru. Rurki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (195°-200°) i pieczemy ok 15 minut.

  2. KREM: 6 białek ubijamy na sztywno (jedno zabraliśmy do smarowania rurek), dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy ciasto zrobi się nam takie świecące zaczynamy ubijać nad parą (jakieś 20-25minut). Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę kwasku cytrynowego.

  3. Gdy krem mamy przygotowany napełniamy nim rurki i gotowe :-)

  4. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martyna198911 15 grudnia 2012 mozna jeszcze rurki posmarowac mlekiem i obtoczyc w cukrze:) wtedy sa jeszcze smaczniejsze

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nuka 15 marca 2011 rurki są do kupienia w małych sklepach AGD.... takie jak to czasem bywają na tzw "targach" ;o)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 08 stycznia 2011 Gdzie kupiłaś te stożki do rurek?Nigdzie nie mogę ich znalezc,a w sklepach patrzą na mnie jak na istotę z innej planety,gdy się o nie pytam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 21 grudnia 2010 Zapomniałam dodać, że musisz te garnki mieć na rozgrzanym palniku ponieważ kiedy ubijasz nad parą to woda w dolnym garnku musi się gotować... Jak jeszcze czegoś nie jesteś pewna to pisz. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 21 grudnia 2010 Ustawiasz garnek na garnek (najlepiej żeby one ściśle do siebie przylegały - wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że oparzysz się gorącą parą), w dolnym garnku musisz mieć gotującą wodę a w górnym garnku masę. Ubijasz mikserem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nyave 21 grudnia 2010 Chcę użyć tego kremu tylko nie wiem jak to ubijanie nad parą ma wyglądać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcia3 17 grudnia 2010 Dziękuję Karolinkokajo za odpowiedź.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń