Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Autor: gabi_mniammniam

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 490

Dodano: 22.01.2012

Odsłon: 22111

:]]]]]

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z margaryną, dodajemy drożdże roztarte z pół łyżeczką soli i śmietanę. Wyrabiamy ciasto.

  2. Gotowe ciasto cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Nakładamy na foremki rurkowe i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15-20 minut.

  3. W celu wykonania masy z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką, budyniem i 2 żółtkami. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko wymieszane z mąką i tak gotujemy przez ok 3 minuty. Po ugotowaniu dodajemy po łyżce roztartego wcześniej mikserem masła i mieszamy.

  4. Gotowe i ostudzone rurki wypełniamy kremem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabi_mniammniam 08 grudnia 2012 Same rurki można upiec nawet do 2 dni przed wykonaniem masy, najlepiej je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu. Wypełnić masą należy najwcześniej ok 10 - 12 godz przed podaniem, zbyt późno tez nie jest dobrze ponieważ wtedy ciasto jest zbyt kruche.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka102 08 grudnia 2012 Chciałabym je zrobic na świeta bożego narodzenia czy wczesniej mogę je zrobic a pozniej tylko dodac mase np.w wigilię proszę napisz kiedy je robisz a kiedy podajesz ? dziekuje i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viktoria 22 stycznia 2012 rurki zgrabniutkie i apetyczne,zdecydowanie na plus

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń