Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem czekoladowym na cieścier krucho- drożdżowym

Rurki z kremem czekoladowym na cieścier krucho- drożdżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 53

Rurki z bitą śmietaną jednoznacznie kojarzą nam się wakacjami. Są nie nieodłącznym elementem lata i czasów pełnych beztroski. Najpopularniejsze rurki z bitą śmietaną to te, które wypiekamy z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam nieco odmienić klasyczny przepis i proponuję przygotować takie małe smakołyki z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to deser równie smaczny , a zarazem bardzo kruchy i puszysty. Ciasto krucho-drożdżowe nadaje rurką z kremem wyjątkowego smaku. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • Cukier puder 100 g
  • masło 150 g
  • żółtka 3 szt.
  • świerze drożdże 20g
  • mleko 3,2% 20 ml
  • cukier 10g
  • mąka pszenna Typ 500 10 g
  • śmietana 30 % 250 ml
  • Cukier puder 150 g
  • kakao 10 g
  • śmietanfix 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Świeże drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i mąkę. Łączymy składniki i zostawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto: Do przesianej mąki wraz z cukrem dodajemy zimne masło i żółtka. Łączymy składniki. Do wstępnie połączonych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy i dzielimy na 12 pasków. Każdy pasek owijamy wokół specjalnych foremek do rurek wysmarowanych masłem . Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, aromat i śmietanfix. Krótko miksujemy.
    Każdą rurkę napełniamy bita śmietaną. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń