Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem karpatkowym

Rurki z kremem karpatkowym

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2703

Dodano: 22.05.2012

Odsłon: 19495

Pyszne i proste w przygotowaniu rurki z kremem.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ok. 30 rurek. Wszystkie składniki miksujemy (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier. Foremki do rurek smarujemy masłem. Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek. Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor. Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napełniamy kremem.

  2. W misce dokładnie miskujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.Budyń dokładnie wystudzić.Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając.Krem schładzamy w lodówce.Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.Kilka rad na temat kremu:wszystkie składniku muszą mieć temperaturę pokojowąUżywamy masła dobrej jakości ( użycie margaryny zwiększa możliwośc zważenia kremu)jesli do łaczenia składników używamy miksera musimy włączyć go na najwyższe obrotyskładniki dodajemy stopniowo ( po łyżce masy do masła )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń