Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem waniliowym

Rurki z kremem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 8517

Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół!

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej
  • 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie
  • białko jajka do posmarowania rurek
  • cukier gruboziarnisty po posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy, który dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszamy proszek budyniowy i gotujemy by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń nam ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy.

  2. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe odkładamy do ostudzenia.

  3. Każdą rurkę nadziewamy kremem za pomocą szprycy lub dekoratora cukierniczego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń