Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem z serka mascarpone.

Rurki z kremem z serka mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 5018

Rurki zrobione z ciasta francuskiego, nadziane kremem mascarpone. Polecam do porannej lub popołudniowej kawy.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • krem mascarpone
  • jajko 1 szt. do posmarowania
  • cukier trzcinowy do posypania
  • Krem mascarpone:
  • 200 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • aromat waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kremu:

    Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

  2. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej.

  3. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.

  4. Wykonanie rurek:

    Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki.

  5. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek.

  7. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy.

  8. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam foremki od rurek.

  9. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

  10. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń