Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie - babcine

Ruskie - babcine

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 614

Dodano:

Odsłon: 1921

Cudowne wspomnienie dzieciństwa, ciasto rozpływające się w ustach, a farsz mniam... a że Babcia pochodziła spod Lwowa to prawdziwe ruskie :)

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • woda gorąca - ile mąka zabierze
  • sól -szczypta do ciasta
  • masło roztopione - 1-2 łyżki do ciasta
  • Farsz: 8-10 ziemniaków
  • twaróg półtłusty - 250g
  • cebula 2 szt.
  • masło
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków robię farsz - przeciskam je przez praskę, twaróg też przeciskam. Dodaję cebulę pokrojoną i przesmażoną na złoty kolor na maśle. Mieszam doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czekam aż wystygnie.

  2. Mąkę zaczynam zagniatać w mikserze z hakiem i wlewam po trochu gorącej wody aż ciasto będzie miało zwartą i elastyczną strukturę, dodaję soli i roztopionego masła i zagniatam już ręcznie. Ciasto ma się nie kleić do rąk, być elastyczne. Wykładam na stolnicę i przykrywam ściereczką, zamoczoną w gorącej wodzie ale wyciśniętą, na jakieś 15 minut aby ciasto odpoczęło.

  3. Rozwałkowuję ciasto na grubość 2-4mm i wykrawam szklanką krążki.

  4. Wkładam do środka łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam.

  5. Gotuję w osolonej wodzie, gdy wypłyną ok 7 minut. Odcedzam. Polewam roztopionym masłem lub skwarkami. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń