Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba morska z ziemniakami

Ryba morska z ziemniakami

Autor: ElMar

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 305

Dodano: 28.10.2014

Odsłon: 2766

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków i ryby.

Składniki

  • 40 dag dowolnej ryby
  • 3 łyżki masła (2 łyżki do smażenia ryby, 1 do wysmarowania naczynia)
  • 3 łyżki oliwy
  • 20 dag pieczarek
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanej natki piertuszki
  • 2 łyżki startego żóltego sera
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.

    Kostki ryby obsmażyć na łyżce masła i 3 łyżkach oliwy. Umyte pokrojone na ćwiartki i osuszone pieczarki podsmażyć na drugiej łyżce masła.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rybę i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą z warstw należy lekko posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.

    Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzem, zalać potrawę, posypać ja startym żółtym serem. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 29 października 2014 Nie lubię ryb, ale ta wygląda super, więc zabieram przepis do wypróbowania :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń