Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 517
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 433
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 295
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 760
Polecam.
Odsłon: 517
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 433
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 295
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 760
Składniki
Filety podziel na porcje, opłucz starannie, osusz, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż porcje ryby. Skrop je olejem. Piecz około 10 min w 190 st.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Obierz kawałek korzenia imbiru (2 cm), posiekaj w zapałkę razem z oczyszczonym z pestek strąkiem chili.
Obrany czosnek pokrój w płatki. Kapustę pekińską (ewentualnie szpinak) oczyść, rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę, imbir, paprykę i chili. Dodaj czosnek oraz kapustę, duś 3 min.
Całość dopraw mieloną papryką, szczyptą kardamonu i kurkumy. Zalej wywarem i duś, aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą. Podawaj do filetów.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 4 zł.
Do smażonych, pieczonych czy gril- lowanych ryb doskonale pasują świeże lub suszone zioła (koperek, rozmaryn, estragon). Warto także skropić filety sokiem z cytryny lub włożyć do tuszki trawę cytrynową.
Do przyrządzenia dania nadają się filety z: dorsza, halibuta, morszczuka, soli oraz mintaja.Źródło: Świat kobiety