Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 3706

Dodano: 14.12.2017

Odsłon: 1409

Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.

Składniki

  • 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk
  • 2 większe marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki)
  • 2 średnie cebule
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • mąka
  • masło klarowane do obsmażania
  • sól, pieprz, cukier
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące.

  2. Smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać )

  3. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.
    Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy.

  4. Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami.
    48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły.

    Ryba po grecku jest daniem które można podawać na ciepło oraz na zimno, na ciepło podaje się ją z ziemniakami i surówkami natomiast na zimno podajemy ją z pieczywem.

    Papryczka chilli o której wspomniałem jest dobrym dodatkiem pod warunkiem że dodajemy tylko jedną niedużą sztukę, ma ona za zadanie nieco rozdzielić smakowo rybę od sosu.


    Smacznego oraz Wesołych Świąt
    Mechanik w kuchni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń