Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 1868

Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Składniki

  • Ryba:
  • 1,5 kg świeżych filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Sos warzywny:
  • 250 g koncentrat pomidorowy
  • 1 kg marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól morska
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Ryba

    Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Sos warzywny

    Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.


  2. - nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
    - zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
    - potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
    - ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń