Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4604

Dodano:

Odsłon: 4079

Smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do zrobienia.

Składniki

  • Filet z dorsza lub mintaja 1 kg
  • Korzeń selera 1 szt.
  • Marchew 4 szt.
  • Korzeń pietruszki 1 szt.
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Bulion warzywny lub woda 500 ml
  • Cebula 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryka czerwona 1 szt. (opcjonalnie)
  • Przecier pomidorowy 200 ml
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 5 łyżek
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.
    Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

  2. Selera, pietruszkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.

    Cebulę podsmażyć na oleju przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć.

  3. Następnie dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, wodę lub bulion i dusić około 10 minut.

  4. Koncentrat rozrzedzić kilkoma łyżkami płynu i wymieszać z warzywami, dodać przecier pomidorowym, drobno pokrojoną paprykę i dusić około 15 minut. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.

  5. Rybę dodać do warzyw, delikatnie wymieszać i odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem.
    Można podawać na ciepło zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu podawać na zimno.
    Ryba po grecku dobrze smakuje podana z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń