Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16701

Dodano:

Odsłon: 1542

Delikatna ryba zamknięta w chrupiącej panierce przykryta pysznym warzywnym sosem. Doskonała na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 6-7 płatów filetowych z ryby
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 duży por
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczapu
  • olej do smażenia ryby
  • 3-4 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety polewamy sokiem z cytryny. A następnie po kolei panierujemy. Najpierw w mące. Następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem.

  2. A na końcu w bułce tartej.

  3. O panierowane ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obu stron i odstawiamy do przestygnięcia.

  4. Na patelni podsmażamy warzywa: oczyszczonego i pokrojonego w pół paseczki pora, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszki oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

  5. Warzywa dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy wówczas do nich przecier pomidorowy i keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu utworzenia nam się warzywnego sosu.

  6. Usmażoną rybę kroimy na kawałki, połowę ryby układamy na dnie przeźroczystego naczynia, na to wylewamy połowę warzywnego sosu.

  7. Na sosie układamy pozostałą część ryby, którą pokrywamy resztą warzywnego sosu. Potrawę możemy podawać na ciepło jak i również na zimno. Smacznego !!!

  8. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń