Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Przepis dnia 2010-03-18
Ryba po grecku

Autor: Goblinek

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 925

Dodano: 13.03.2010

Odsłon: 56963

Są tysiące przepisów na rybę po grecku, ale ta po prostu... rozPŁYWA się w ustach. Mniam!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę i pora pokrój na półplasterki. Marchewki, selera i pietruszkę pokrój w cienkie słupki (zapałki).

  2. Cebulę i pora zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju (uważaj, aby się nie przypaliły). Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-10 min. Następnie podlej obsmażone jarzyny gorącą wodą (ok. 3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Niech warzywa delikatnie się duszą na małym ogniu (uważaj, aby ich nie rozgotować, lepsze są nawet lekko chrupiące).

  3. W tym czasie rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, gałkę (maleńką szczyptę), jarzynkę i cukier, zamieszaj wszystko i dodaj do warzyw, wsyp również groszek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew. cytryną. Duś na małym ogniu jeszcze 5 min.

  4. Teraz filety rybne: skrop wypłukane i osuszone filety sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki.

  5. W tym czasie przygotuj panierkę: rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugim talerzyku przygotuj mąkę krupczatkę. Wyjmij rybę z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z obu stron solą i zwykłą mąką, następnie każdy kawałek obtaczaj najpierw w jajku, a potem w krupczatce, kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.

  6. Usmażone kawałki ryby wymieszaj z warzywami z sosem. Chwilę razem ogrzewaj. Uwaga: ryba może trochę się rozpadać, zależy to od gatunku, jaki wybierzesz. Ja zazwyczaj kupuję pangę lub halibuta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 września 2011 Radzę wybrać dorsza lub morszczuka zamiast Pangi, bo to tylko chemikalia i śmieci.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiat_24 22 maja 2010 robiłam wczoraj było przepyszne - dzięki za przepis pozdrawiam :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

celestyna 17 maja 2010 i ja zgadzam się z guciem. cebula ,marchewka, ja dodaje sos pomidorowy i bez panierki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 17 maja 2010 Moja ryba po grecku: sos: zeszklić cebule dodać kilka garści mrożonej włoszczyzny a gdy się rozmrozi i przesmaży to dodać puszke lub dwie "Pudliszki" pomidory krojone bez skóry + pieprz np. ziołowy+liść laurowy+papryka słodka+odrobina soli. Jeszcze chwilę smażyć. Rybę usmażoną ułożoną w misce grubo polać takim sosem z warzywami i gotowe. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 17 maja 2010 zgadzam się z guciem. ten przepis i opis przygotowania to przerost formy nad treścią.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulenka 17 maja 2010 Wygląda smakowicie. Dodaję do ulubionych.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gucio 17 maja 2010 Wszystko fajnie tylko po co ten groszek?
Dziwię się,że przy takiej ilości jarzyn: marchew, cebula, por, pietruszka, seler oraz dodatku ziela i liścia ktoś chce dodawać wzmacniacze smaku typu Vegeta (sic).
Ja smażę najpierw rybę obtoczoną tylko w mące (po co ten panier też nie rozumiem), na patelni po smażeniu ryby pozostaje przecież "smak" zbieram go smażąc cebulę, a potem marchew startą na tarce jarzynowej (i nic więcej).
Prościej i też smacznie i mniej kalorii
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

13jolanta 17 maja 2010 Uwielbiam takie dania...Wypróbuję na pewno:) Pozdrawiam:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 19 marca 2010 Jeżeli zależy ci na nierozgotowaniu warzyw, to koncentrat dodaj jak najszybciej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń