Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1397

Dodano:

Odsłon: 39917

Smaczna a zarazem elegancka przekąska :-)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, następnie panierować w mące - usmażyć na silnie rozgrzanym oleju.

  2. Cebulę posiekać, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Cebule zeszklić na oleju, dodaćwarzywa, krótko je przesmażyć.

  3. Przygotowanym bulionem (ok 0,5l) zalać warzywa. Dusić 10min, dodając koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki.

  4. Do garnka kłaść na przemian warstwę pasty warzywnej i ryb.

  5. SMACZNEGO!!! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

keja 13 grudnia 2012 Ja wykorzystuję do do tej potrawy jarzyny ugotowane w rosole rybnym .(w wigilię na rosole grzybowym robię zupę z suszonych grzybów ze śmietaną kwaśną ) Ponieważ rosół rybny długo się nie gotuje to jarzyny są nie dogotowane. Kroję je w małą kosteczkę i wkładam do dużej ilości usmażonej cebuli na oleju. Przesmażam ,dokładam koncentrat pomidorowy podliszki. Przyprawy - kucharek,pieprz,sól, ziele angielskie,goździki ze 4 szt,cynamonu szczypta,odrobina kolędry ,świeża bazylia ,pietruszka.Kwaśny smak pomidorów przełamuję miodem .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marcyb 03 grudnia 2012 Wszystko ok., ale gdzie listek laurowy i ziele angielskie ? Koniecznie trzeba dodać do warzyw podczas duszenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 12 stycznia 2011 Karolinkokaju ryba po grecku jest wysmienita- robię ja własnie tak jak polecasz, ale ja ci polecam do tak przygotowanej rybki inny sos; sos z brzeskwinią, czyli 2 duże cebule, 2 papryki zielone, po 1 papryce żółtej i czerwonej, 1 puszkę
pomidorów oraz 1 puszkę brzoskwiń. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy paprykę i pomodorki podzielona na mniejsze części oraz brzoskwinie w kostkę. Podlewamy to sosem z brzoskwiń i dusimy na lekkim ogniu około 15 min.
Przypawiamy sola i pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich.
Taki sos mozna używać do innych potraw, koleżanka uzyła go do kurczaka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń