Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po podhalańsku (z jarzynami i śliwkami)

Ryba po podhalańsku (z jarzynami i śliwkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 874

Dodano:

Odsłon: 10856

Aromatyczna, lekko słodkawa ryba z ziemniakami, marchewką i suszonymi śliwkami. Obecna zawsze na moim wigilijnym stole, ale jest zbyt smaczna by robić ją tylko raz w roku ;)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmrożone filety kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do ryb , solą, cytryną i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoto.

  2. Surowe ziemniaki kroimy w półplasterki, marchew w plastry, selera w kostkę, cebulę w piórka. Dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku. Lekko smażymy w brytfance (ja smażyłam w naczyniu żaroodpornym, tym samym w jakim później je zapiekałam) na oleju (najpierw marchew, na koniec cebula). Przykrywamy i podduszamy aby były lekko miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki śliwki oraz masło.

  3. Sok pomidorowy mieszamy ze śmietaną, 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, solą czosnkową.

  4. Na podduszone jarzyny wykładamy usmażoną rybę i zalewamy wszystko przygotowanym sosem.

  5. Zapiekamy w piekarniku w 180 st. Jeśli przygotowujemy potrawę od razu (jarzyny i ryba są jeszcze ciepłe), to wystarczy zapiekać jakieś 15 min. Ja najczęściej przygotowuję wszystko dzień wcześniej a potem zapiekam 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ximona 23 września 2010 Też lubię ryby pod każdą postacią i napewno wyprobuję w najbliższym czasie ----spróbujcie też mojej ryby z brzoskwiniami ,też jest super ,polecam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 26 lipca 2010 Ależ pyszności,zabieram do ulubionych i w najbliższym cZasie sprawdze jak smakuje.Uwielbiam ryby w każdej postaci,a tak przygotowanej jeszcze nie jadłam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 lipca 2010 Mnie też się wydaje, że pychotka i zrobię, żeby przekonać się jak smakuje taka rybka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetalive 26 lipca 2010 Bardzo dobry pomysł na przepis ;) Super danie ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 lipca 2010 Apetycznie wygląda,chętnie wypróbuję,ale nie będę czekać aż do wigilii ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń