Do góry

Dania główne Przepis na:

ryba "po grecku"

ryba po grecku

Autor: Maupeczka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 150

Dodano: 08.08.2011

Odsłon: 20052

smaczne,ciekawe,łatwe i szybkie w przyrządzeniu

Składniki

  • filety z ryby np. mintaj, 1 kg
  • marchewka, 3 sztuki
  • pietruszka, 2 sztuki
  • mały seler, 1 sztuka
  • cebula, 1 duża lub dwie małe
  • mąka, do obtoczenia
  • olej
  • cytryna lub kwasek cytrynowy, pół cytryny lub łyżka kwasku
  • przecier pomidorowy lub ketchup, 1 łyżeczka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na samym początku dokładnie myjemy rybę,osuszamy,obsypujemy solą oraz przyprawą do ryb i zostawiamy.Przechodzimy do warzyw.Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.Pozostałe warzywa obieramy,myjemy i ścieramy na tarce (duże oczka).Następnie rozgrzewamy w garnku niewielką ilość oleju(dno musi być zakryte olejem) i dusimy warzywa,do miękkości , na małym ogniu,pod przykryciem (okolo 30 min) Dodajemy do warzyw zeszkloną cebulę oraz przyprawy i sok z cytryny.Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.

  2. W czasie duszenia się warzyw wracamy do ryby.Obtaczamy przyprawioną rybę w mące a następnie smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Wygodnie jest pokroić sobie rybę przed smażeniem na mniejsze kawałki..Usmażoną rybę wkładamy pod warzywną kołderkę.Bardzo dobra jest też na zimno.Można podawać z ryżem,pieczywem lub ziemniakami.Smacznego ;o)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 13 lipca 2012 Zgadzam się z niezapominajką w 190%. Jeżeli można kupić świeżą rybę (a filety z dorsza można kupić bez kłopotu), uważam, że zawsze świeże jest lepsze od mrożonego. Pozatym przepis absolutnie prawidłowy. Ja dodaję jeszcze ząbek czosnku i trochę cukru dla zrównoważenia kwasowości. Do duszenia jarzyn można dodać listek laurowy, ale to są drobiazgi. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 09 sierpnia 2011 Uwilebiam rybę po grecku, ale zamiast mintaja polecam np.dorsza. Warto dołożyć kilka złotych, by zjeść smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Pozdraiwam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń