Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba smażona z orzechami

Ryba smażona z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 26

Smaczny pomysł na "Ryba smażona z orzechami"

Składniki

  • Ryba: 4 filety z dorsza
  • orzechy
  • gałązki bazylii
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej papryki
  • pieprz
  • sól. Sałatka: garść roszponki
  • garść szpinaku
  • pomarańcza
  • granat. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bazylię i ząbki czosnku zmiksuj, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Filety z dorsza umyj, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Orzechy posiekaj.

  2. Filety ułóż na folii aluminiowej, polej pesto z bazylii, posyp orzechami, zawiń, piecz 30 minut w temperaturze 200°C.

  3. Sałatę i szpinak umyj, osusz. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Z granatu wyjmij pestki. Do słoiczka wlej wszystkie sosu. Zakręć, wymieszaj, energicznie potrząsając.

  4. Na talerzach ułóż sałatę ze szpinakiem i kawałki pomarańczy. Całość posyp pestkami granatu, polej sosem. Na sałatce umieść rybę, podawaj od razu.

  5. CZAS: około 2 godzin

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń