Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w egipskiej odsłonie.

Ryba w egipskiej odsłonie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 656

Egipska wersja przygotowania ryby - w tym przepisie użyto pstrąga.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną rybę umieścić w misce z wodą i solą na ok. 20 minut. Pomaga to w pozbyciu się tego "rybiego" zapachu :).

    Masło rozpuszczamy i mieszamy z czosnkiem, szczyptą przypraw - tak powstałe masło czosnkowe jest idealne nie tylko do ryby, ale też do pieczywa czosnkowego.

    Rybę doprawiamy solą (ok. łyżeczki), pieprzem, kminem rzymskim na zewnątrz i w środku (ważne!). Środek ryby smarujemy wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym, trochę zostawić, bo przyda się do dodania do oleju przy smażeniu. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę.

    Całość przyprawiamy sokiem z jednej cytryny.

    Ryby przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę - im dłużej tym lepiej, można zostawić na całą noc :).

    Rybę obtaczamy w mące zmieszanej z bułką tartą i przyprawami. Smażymy po kilka minut po obu stronach.

    Najlepiej smakuje z cebulowym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cle 03 sierpnia 2014 Będę czekać, obiecuję, że będzie smakować :). Proszę pamiętać o pozostawieniu ryby w wodzie z solą i cytryną, to bardzo wpływa na późniejszy smak!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 03 sierpnia 2014 Przepis wydaje sie rewelacyjny.Moje smaki.Pozdrawiam i dam znac jak smakowalo:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń