Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w leczo

Ryba w leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6320

Dodano:

Odsłon: 7511

Rybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna!

Składniki

  • Ryby:
  • 500g filetów białej ryby, u mnie halibut
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej
  • ....
  • Leczo:
  • 4 papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz, vegeta
  • olej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy obficie solą i pieprzem. Maczamy w jajku oraz w mące wymieszanej w bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy.

  2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na małych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy, paprykę w proszku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. Dodajemy koncentrat.

  3. W dużej misce lub dwóch miejszych układamy warstwami rybę oraz leczo na przemian do wyczerpania składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń