Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w porach

Ryba w porach

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 2960

Smaczne, nie tuczące danie drugie.

Składniki

  • ryba jaką lubicie, 1 kg
  • pory, 2 szt
  • Pomidory krojone, 1 op.
  • oliwa do posmażenia, trochę
  • sól pieprz, do smaku
  • mozarella, 1 kulka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ja biorę dorsza świeżego lub pangę mrożoną:). Kroję na dość grube kawałki. Solę i pieprzę oraz polewam oliwą. A następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika w szerokim żaroodpornym naczyniu. Nie przykrywam jeszcze.

  2. W czasie gdy ryba się piecze, kroję w talarki białe części pora. Następnie posypuję grubo nimi rybę. A na wierzch wlewam z kartonu lub puszki krojone pomidory. Solę i pieprzę górę jeszcze raz. I wtedy przykrywam.

  3. Duszę jeszcze z pół godziny na mniejszej temperaturze. Na koniec układam na wierzch mozarelle i trochę podpiekam bez przykrycia. Pyszności

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 listopada 2012 Naprawdę pyszne i mało pracochłonne. Robiłam trochę na wyczucie, gdyż nie podajesz dokładnie czasu i temperatur. Dodałam jeszcze jako przyprawę "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem". Użyłam - najprościej i najtaniej - filetów z morszczuka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 26 września 2011 No dobra. Panga nie. Już dawno przestałam ją robić. Nie lubię jej, ale mąż tak:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEBIK 26 września 2011 Jeżeli ktoś wybierze Pangę to proponuję piec w temperaturze, w której danie to doszczętnie spłonie. Tylko wtedy będziemy mogli mówić o zdrowym obiedzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 września 2011 Dorsz jest bardzo zdrowy, ale Pangę proponuję sobie darować. Panga to nafaszerowany chemią, antybiotykami i środkami grzybobójczymi śmieć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 sierpnia 2011 Bardzo ciekawe, a w jakiej temperaturze pieczesz ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń