Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w sosie pieczarkowym"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 345
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 234
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35055
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 191
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 345
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 234
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35055
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 191
Składniki
Wypatroszone ryby dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Każdą zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Włóż ryby i piecz 30-40 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Cebulę obierz z łupin. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Do śmietany dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec wlej śmietanę.
Duś, cały czas mieszając, 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp posiekaną natkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone ryby przełóż na talerze, polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem i surówką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii
Do wnętrza ryby możesz włożyć plastry cytryny i plasterki czosnku.Źródło: Świat i Ludzie