Do góry

Dania główne Przepis na:

ryba w sosie śmietanowo-serowym

ryba w sosie śmietanowo-serowym

Autor: de_bono

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 10

Dodano: 15.08.2010

Odsłon: 6251

pyszna rybka-wpływa dobrze na wszystko:)

Składniki

  • mrożone lub świeże filety rybne(praktycznie każde się nadają), 50-60dag
  • ser żólty w kostce, 15-20dag
  • przyprawa Warzywko, do smaku
  • pieczarki, 50dag
  • śmietana 18%, 200ml
  • mąka do obtoczenia ryby
  • tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • pieprz czarny
  • olej
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rozmrażamy, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim obsmażone kawałki ryby.

  2. Przygotowujemy sos. Ser tarkujemy, dodajemy do śmietany, dodajemy warzywko(na "smaka"). Wszystko dokładnie mieszamy. Sos musi być lekko słonawy.

  3. Pieczarki obieramy, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i czekamy aż puszczą wodę. Odlewamy wodę, doprawiamy pieprzem, troszkę obsmażamy i dodajemy kilka łyżek(z 4-5) świeżej wody. Mieszamy, dodajemy sos i zagotowujemy na patelni. Patelnię zdejmujemy z gazu i przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowaną rybę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temp. ok 200 stopni z 5-10min.(zależy od piekarnika, należy pilnować żeby się sos nie przypalił w piekarniku). Podajemy np. z frytkami i świeżą sałtką(a jaką to już kwestia gustu:)). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 17 sierpnia 2010 Bardz fajny przepis chyba bedzie mi smakowal.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń