Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba zapiekana w sosie z tymiankową nutą

Ryba zapiekana w sosie z tymiankową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1764

Dodano:

Odsłon: 9206

Na przeciw smacznej choć monotonnej panierce......lekko strawne i aromatyczne.

Składniki

  • Ryba biała (np. Mintaj), 3 duże płaty
  • Sok z 1 i 1/2 cytryny;
  • masło
  • mąki, 2 łyżki
  • bulionu, 3/4 szklanki
  • śmietany, 150 ml
  • Gałązki świeżego tymianku, kilka
  • koperku ( może być suszony), łyżka
  • sól, pieprz biały i czarny, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę solimy, pieprzymy czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Smażymy na odrobinie masła przez 3 minuty. Przekładamy Rybę na blaszkę, W rondlu topimy 3 łyżki masła po czym dodajemy 2 łyżki mąki- nie rumienimy. Rozprowadzamy zimnym wywarem energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki. Pozostawiamy na małym ogniu ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z drugiej połowy cytryny, tymiankiem ( ilość według upodobania), oraz koperkiem. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Powstałym sosem polewamy rybę i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w temp ok. 190 stopni. Piszę ok. ponieważ są różne piekarniki: Ja posiadam elektryczny dwu komorowy, stąd szybciej się nagrzewaRybę solimy, pieprzymy czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Smażymy na odrobinie masła przez 3 minuty. Przekładamy Rybę na blaszkę, W rondlu topimy 3 łyżki masła po czym dodajemy 2 łyżki mąki- nie rumienimy. Rozprowadzamy zimnym wywarem energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki. Pozostawiamy na małym ogniu ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z drugiej połowy cytryny, tymiankiem ( ilość według upodobania), oraz koperkiem. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Powstałym sosem polewamy rybę i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w temp ok. 190 stopni. Piszę ok. ponieważ są różne piekarniki: Ja posiadam elektryczny dwu komorowy, stąd szybciej się nagrzewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 28 lipca 2010 robię podobną...w sosie śmietanowo-szpinakowym :) Teraz muszę spróbować tej wersji... Na pewno będzie pyszna...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 17 lutego 2010 Zgadzam sie z moimi przedmowczynimi-super musi byc.Zrobie jak naj szypciej.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 09 lutego 2010 Uwielbiam ryby vw kazdej postaci,bardzo smacznie wygląda ta zapiekanka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 08 lutego 2010 taka rybka musi być pyszna ,fajna propozycja

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń