Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba zapiekana z brokułami z chrzanową nutką

Przepis dnia 2013-03-19
Ryba zapiekana z brokułami z chrzanową nutką

Autor: DoprawioneF

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 171

Dodano: 15.03.2013

Odsłon: 10124

Pyszny i lekki obiadek :)

Składniki

  • ziemniaki, 600 g
  • filety rybne, 500 g
  • brokuły (mrożone lub świeże), 300 g
  • duży jogurt naturalny, 400 g
  • starty korzeń chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka), 1 łyżka
  • jajka, 2 szt.
  • czosnek przeciśnięty przez praskę, 1-2 ząbki
  • Posiekana natka pietruszki, pęczek
  • sól morska, pieprz, do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rybne rozmróź, oprósz solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj w osolonej wodzie przez ok 12 min. Brokuły wyłóż na metalowe sitko, sparz wrzątkiem i pozwól odparować wodzie.

  2. Przygotuj sos z jogurtu, chrzanu, jajek, pietruszki i czosnku (użycie miksera nie jest konieczne) i dopraw solą i pieprzem.

  3. Do naczynia Żaroodpornego wyłóż kolejno: 1) plastry podgotowanych ziemniaczków 2) rybkę oprószoną solą i pieprzem 3) pokrojone różyczki brokuła 4) zalej sosem jogurtowo-chrzanowym.

  4. wstaw do rozgrzanego do 200 C piekarnika na ok. 40-45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kopciuszek 19 marca 2013 Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam zapiekanki rybnej, ale tak czytam i wszystko wskazuje na to, że będzie bardzo smacznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń