Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rybka-kanapka dla dzieci"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 722
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Pieczywo opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Trzymaj w cieple. Marchewkę (lub dwie mniejsze) oczyść, opłucz. Połowę pokrój w cienkie plasterki, resztę zetrzyj na tarce.
Sałaty opłucz i osusz, część zielonych listków odłóż do dekoracji, resztę rozdrobnij. Strąki groszku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą.
Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę ciepłych tostów posmaruj cienko masłem. Rozłóż startą marchewkę oraz rozdrobnione sałaty. Na nich umieść tuńczyka z majonezem. Przykryj resztą tostów.
Z czterech plasterków marchewki oraz krążków oliwek zrób oczy. Resztę plasterków przekrój na połówki. Ułóż ozdobną łuskę. Talerzyk wokół rybki udekoruj pozostałą sałatą i groszkiem.
Czas ok. 15 min; porcja – 230 kcal, cena 2,50 zł, 4 porcje.
Pieczywo tostowe przechowuj w zamrażalniku. Dzięki temu nie spleśnieje i dłużej zachowa świeżość. Przed opiekaniem nie musisz go rozmrażać. Od razu wkładaj kromki do tostera. Jeśli natomiast chcesz, by tosty dłużej były ciepłe (ważne, gdy przyrządzasz ich więcej), owiń je w folię aluminiową.Źródło: Świat kobiety