Do góry

Przekąski Przepis na:

Rybka w zalewie "Mamuśki"

Rybka w zalewie Mamuśki

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 16039

Jeśli lubisz zalewy octowe, to... jest to przepis dla Ciebie;-)) Jeśli lubisz panierowane, smażone rybki, to... tym bardziej jest to przepis dla Ciebie;-)) Jeśli lubisz aby Twoi goście zachwycali się smakiem i wybornością Twoich przysmaków imprezowych - to... wypróbuj, nie pożałujesz;-) Daję gwarancję! ;-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na kawałki,przyprawić solą i pieprzem, opanierować (mąka, jajko, bułka tarta), usmażyć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ostudzić.

  2. Ogórki i cebulkę pokroić w drobną kostkę.

  3. Zalewa octowa: 2 szklanki wody, 1 słoiczek przecieru pomidorowego, 3-5 łyżek ketchupu pikantnego, 6 łyżek octu spirytusowego, 3-4 łyżki octu winnego (opcjonalnie, jeśli lubisz), 1/2 szklanki dobrego oleju/oliwy, liście laurowe (kilka listków dzielę na mniejsze), ziele angielskie (ja daję max 10), pieprz, sól - do smaku. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, nie gotować.

  4. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego (najwygodniejsze) na dno wlać zalewę, tak aby przykryła dno, ułożyć kawałki ryb, tak, aby do siebie w miarę ściśle przylegały,posypać obficie ogóreczkiem z cebulą, polać zalewą, znowu ułożyć kawałki ryb, ogórki+cebula i zalewa. W dużym naczyniu wychodzą dwie warstwy, w mniejszym odpowiednio więcej.

  5. Rybki odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

  6. Smacznego! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 11 grudnia 2012 Właśnie wypróbowałam Twój przepis, jest godny polecenia, moim domownikom bardzo smakowała taka ryba i na święta bedzie powtorka, pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 17 sierpnia 2011 Twoja rybka w zalecie jest wysmienita , polecam wszystkim .... ja nie dodalam ogorkow ( nie przepadam za ogorkami ), a cebule pokrojona w kostke zagotowalam w zalewie, balam sie, ze cebula bedzie twarda.... w zaroodpornym naczyniu rybka pieknie sie prezentuje i wybornie smakuje.........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 01 czerwca 2011 ciekawy przepis, dodaję do ulubionych i wkrótce zagości na moim stole!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 04 stycznia 2011 Ehhh...jak to miło rozpocząć rok od takiego komentarza przyjaznego ;-)) cieszę się, ze rybki smakują - ja w tym roku również robiłam na święta - i również długo nie nacieszyłam nimi oczu, ale żołądeczek - i owszem;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 27 grudnia 2010 Rybka jest pyszna, polecam. Wykonałam ją na Święta i zniknęła błyskawicznie. Brawo za przepis !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 17 listopada 2010 Pięknie wygląda, muszę się przekonać jak smakuje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla 08 listopada 2010 Wygląda bardzo apetycznie :) przepis wart wypróbowania, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń