Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rybne pakiecki"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Filety z mintaja opłucz i osusz. Rybę ułóż w miseczce. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko oprósz solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
W tym czasie grillowaną paprykę przełóż na sitko, osącz z zalewy, a następnie drobniutko pokrój. Plasterki szynki potnij w kosteczkę.
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Kolejno wkładaj do niej liście kapusty. Trzymaj je w gorącej wodzie kilka chwil. Potem wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i dokładnie osusz ściereczką.
Przyprawione filety z mintaja podziel na 6 równych porcji. Rozdrobnioną paprykę wymieszaj z pokrojoną szynką.
Cebulę obierz. Posiekaj ją i dodaj do farszu z papryki. Ewentualne przypraw go solą oraz pieprzem. Liście kapusty przykryj plasterkami sera.
Posmaruj farszem z papryki. Na tym ułóż porcje ryby. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Podlej wodą, przykryj. Piecz ok. 40 min w 180 st.
Rybę posyp ziołami – zyska jeszcze lepszy aromat!
Nie parz liści zbyt długo, bo potem będą się rwały.
Cebulę namocz we wrzątku, nie będziesz łzawić.Źródło: Tina