Do góry

Śniadania Przepis na:

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 6970

Dziś urządziłam sobie dzień dziecka i na śniadanie ugotowałam ryż na mleku. Do tego sos truskawkowy i łyżką jogurtu - ależ pysznie wyszło! Do ryżu nie dodaję cukru - słodycz mleka i owoców w zupełności mi wystarcza. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie dania, dosypcie łyżeczkę cukru.

Składniki

  • 200ml mleka
  • 50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego)
  • odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki.
    Truskawki podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i będą miękkie.
    Ryż podawać na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń