Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż pod kurczakiem

Ryż pod kurczakiem

Autor: Hakmet

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 149

Dodano: 20.02.2011

Odsłon: 3228

mało pracochlonne, pychotka

Składniki

  • ryż, 2 szklanki
  • cebula, 2-3
  • czosnek, do smaku
  • palki z kurczaka lub cale uda, 8-4
  • mieszanka warzyw chińskich, 1 paczka
  • kukurydza z puszki, 1
  • curry, chili, ew. przyprawa do kurczaka , co kto lubi
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule posiekac, czosnek pokroic w plasterki, przesmazyc na oliwie. Na to wspypac suchy ryz i przesmazyc do zezlocenia, dodac curry , chili i kukurydze odsaczona z zalewy, zamieszac i wysypad do naczynia zaroodpornego.

  2. Na ryz wylozyc mieszanke warzyw, a na to pokladac wczesniej zamarynowane palki czy tez udka. Zalac litrem dobrze doprawionego rosolu. Ja czasem robie z kostki czy vegety.

  3. Zakryc i wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 20 lutego 2011 do takich kurczaków na orientalną pasuje tez przyprawa "5 smaków"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aniula 20 lutego 2011 Ja robię takie bez dodatkowych przypraw.
Na szklankę ryżu daję niecałe 2 szklanki wody, przyprawiam solą i Vegetą.
Na ryż układam pałki lub udka
i do piekarnika na godzinę.
Następnym razem dodam chińskie przyprawy :-).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń