Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z brokułem i kalafiorem

Ryż z brokułem i kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 682

Jak to w weekend pewnie się trochę zaszalało, więc jeśli chcecie dzisiaj zjeść coś lżejszego to mam dla Was idealną propozycję. Będzie smacznie, prosto i zdrowo. Delikatny ryż, do tego brokuł, kalafior, rzodkiewki i mnóstwo przypraw. Czego chcieć więcej. Jeśli chcecie, aby było jeszcze bardziej pożywnie można dodać pierś z kurczaka. Ale i bez niego smakuję wyśmienicie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ryż ok. 120 g.
  • Kalafior 1/2 szt.
  • Brokuł 1/2 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Majonez 2-3 łyżki
  • Jogurt naturalny gęsty 2-3 łyżki
  • Koperek 1 pęczek
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuł i kalafior umyć, a następnie chwilę gotować w osolonej wodzie. ok. 10-15 min., ważne aby nie rozgotować. Brokuł po ugotowaniu warto przelać zimną wodą, aby nie stracił koloru. Warzywa gdy ostygną drobno pokroić.

    Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. opisu na opakowaniu.

    Rzodkiewki drobno pokroić, a koperek posiekać.

    Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane, po chwili podsmażyć drobno pokrojone cebulki, następnie dodać rzodkiewki, brokuł, kalafior, ryż, majonez i jogurt naturalny. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Całość podsmażać przez ok. 5 min. ciągle mieszając. Na sam koniec posypać świeżym koperkiem.


  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń