Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie królowało na stole, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj często przyrządzam go dla mojego męża, który uwielbia ryż z jabłkami tak samo jak makaron z serem :) Sycące, słodkie danie.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 300
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 425
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 360
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 269
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 300
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 425
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 360
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 269
Składniki
W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając. Gdy zrobi się szklisty zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min - do wchłonięcia wody. Ryż może być lekko twardy ale sypki. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i dosładzamy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy 1/3 ryżu, na to połowę jabłek, 1/3 ryżu, pozostałą połówkę jabłek i 1/3 ryżu. Całość zalewamy śmietanką , dajemy kilka wiórek masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok. 40-45 min. (ja pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, a kolejne 15 bez przykrycia).