Do góry

Desery Przepis na:

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 601

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 162

Ryż z jabłkami to świetny sposób na szybki podwieczorek, a równie dobrze może spełnić rolę dania głównego. Za każdy razem, gdy go jem, przypominają mi się smaki dzieciństwa i mam przed oczami moją babcię stojącą nad garnuszkiem z gotującym się ryżem i mieszającą aby się nie przypalił :-)

Składniki

  • 500g jabłek
  • 250 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 150 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do garnuszka, wsypać ryż i zagotować aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleko. Należy często mieszać, bo ryż lubi się przypalać.

  2. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Następnie podsmażyć na odrobinie masła, aż nieco zmiękną.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka i drugą połowę ryżu.

  4. Do słoiczka wlać śmietanę, wsypać cukier i cynamon, a następnie energicznie wstrząsnąć aż do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem dokładnie polać przygotowaną potrawę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 stycznia Uwielbiam od dziecka ryż z jabłkami i cynamonem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń