Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z krewetkami

Ryż z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Ryż z krewetkami"

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 10 krewetek
  • cytryna pokrojona w ósemki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na grillowej patelni podsmaż do zarumienienia lekko posolone krewetki. Pietruszkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Oddziel listki od gałązek.

  2. Na niewielkim ogniu podgrzej bulion. Wrzuć do niego gałązki pietruszki, aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj ryż i smaż, aż ziarenka się zeszklą.

  3. Następnie wlej część gorącego bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo resztę. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu. Z krewetkami i cząstkami cytryny.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń