Dania główne Przepis na:
Ryz z oliwkami

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3
Dodano: 07.01.2012
Odsłon: 1214
Składniki
- cebula, dwie duze glowki
- czosnek, 4 zabki
- oliwki czarne, maly sloik
- oliwki zielone, maly sloik
- ryz dlugoziarnisty, brazowy, opakowanie 4 x 100 g
- pczecier pomidorowy, maly sloiczek ( np. Pudliszki)
- smietana 18 %, 3,4 lyzki
- bazylia, oregana, szczypta cukru (dla przelamania kwaskowosci oliwek i przecieru), wedle uznania
- oliwa/olej do smazenia, dwie lyzki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pierwszym krokiem bedzie wstawienie do gotowania brazowego ryzu, gdyz czas potrzebny na jego przygotowanie to okolo pol godziny, ktore wykorzystamy do zrobienia sosu:) Przygotowanie sosu (10-15 minut) Cebule i czosnek siekamy w kosteczke, oliwki w plasterki. Rozgrzewamy tluszcz, wrzucamy cebule oraz czosnek i podsmazamy. Nastepnie dodajemy oliwki i smazymy kolejne kilka minut na wolnym ogniu, po czym dodajemy caly sliiczek przecieru pomidorowego, mieszamy i podsmazamy dalej. Teraz czas na ziola oraz szczypte cukru, wszystko wedle uznania:) W miedzyczasie powinismy dolac odrobine wody, aby nam sie nic nie przypalilo. Ostatnim akcentem w przygotowaniu naszego sosu bedzie dodanie smietany i doprowadzenie sosu do wrzenia. Teraz juz tylko pozostaje wsypanie ugotowanego ryzu i wymieszanie. Smacznego ! :)
Komentarze do przepisu (2)

glim93 09 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Czekam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Anowi1985 08 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł,dam znać jak jutro przygotuję :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz