Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryz z oliwkami

Ryz z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1206

Dosc szybkie i proste w przygotowaniu oraz bardzo sycace :)

Składniki

  • cebula, dwie duze glowki
  • czosnek, 4 zabki
  • oliwki czarne, maly sloik
  • oliwki zielone, maly sloik
  • ryz dlugoziarnisty, brazowy, opakowanie 4 x 100 g
  • pczecier pomidorowy, maly sloiczek ( np. Pudliszki)
  • smietana 18 %, 3,4 lyzki
  • bazylia, oregana, szczypta cukru (dla przelamania kwaskowosci oliwek i przecieru), wedle uznania
  • oliwa/olej do smazenia, dwie lyzki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwszym krokiem bedzie wstawienie do gotowania brazowego ryzu, gdyz czas potrzebny na jego przygotowanie to okolo pol godziny, ktore wykorzystamy do zrobienia sosu:) Przygotowanie sosu (10-15 minut) Cebule i czosnek siekamy w kosteczke, oliwki w plasterki. Rozgrzewamy tluszcz, wrzucamy cebule oraz czosnek i podsmazamy. Nastepnie dodajemy oliwki i smazymy kolejne kilka minut na wolnym ogniu, po czym dodajemy caly sliiczek przecieru pomidorowego, mieszamy i podsmazamy dalej. Teraz czas na ziola oraz szczypte cukru, wszystko wedle uznania:) W miedzyczasie powinismy dolac odrobine wody, aby nam sie nic nie przypalilo. Ostatnim akcentem w przygotowaniu naszego sosu bedzie dodanie smietany i doprowadzenie sosu do wrzenia. Teraz juz tylko pozostaje wsypanie ugotowanego ryzu i wymieszanie. Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń