Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z serem i parzonymi warzywami

Ryż z serem i parzonymi warzywami

Autor: Nadzia91

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano: 03.07.2010

Odsłon: 523

Szybki i łatwy obiadek. I dość zdrowy:)

Składniki

  • ryż biały
  • brokuł, połowa, lub jeden malutki
  • marchew, 2 śrenie
  • Ser Mozarella (dla mnie ten smakuje najlepiej), 15dag, lub dwa bardzo grube plastry
  • Przyprawa w płynie meggi (kilka kropel)
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj parownik(jeśli nie masz parownika możesz użyć garnka i metalowego sitka, przykrytego pokrywką. )Do garnka lub parownika wlej wody i poczekaj, aż się zagotuje. Włóż wcześniej umytą i obraną marchew i brokuł. Parz, do momentu,aż warzywa staną się miękkie.(ale tak żeby się nie rozłaziły ;P) Gdy będą gotowe pokrój.

  2. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ser i wsyp do miseczki. Ugotuj ryż(ja gotuje tak długo aż się rozgotuje, taki lubię i według mnie taki bardziej pasuje do tej potrawy.)

  3. Gdy ryż będzie gotowy, odsącz go i pół woreczka gorącego ryżu wsyp do miseczki z serem, wymieszaj. Dodaj warzywa. Na koniec polej meggi i wymieszaj ponownie.

  4. Do potrawy można też dodać usmażoną lub parowaną pierś z kurczaka. A zamiast ryżu dodać kaszę jęczmienną.Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ danie bardzo szybko zniknęło ze stołu, ale następnym razem postaram sie zdążyć i dodać na stronkę:) Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń