Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ryż z warzywami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź na durszlaku i przełóż do dużego garnka.

  2. Marchewkę i seler potnij w paseczki. Por i cebulę – pokrój w półplasterki, a paprykę na kawałki. Fasolkę szparagową albo groszek ugotuj i odcedź.

  3. Rozgrzej olej z odrobiną masła i zeszklij przygotowane warzywa. Razem z tłuszczem włóż do ryżu. Dodaj fasolkę lub groszek. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podgrzewaj chwilę lub wstaw do piekarnika.

  4. Czas: około 45 minut

  5. Wypróbuj

  6. Ryż będzie bardzo sypki, jeśli po wyjęciu z torebki wypłuczesz go wielokrotnie zimną wodą (możesz to zrobic na sitku), a następnie wrzucisz do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła lub oleju (jedna trzecia łyżeczki) i wymieszasz wiele razy podczas gotowania.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń