Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z warzywami z patelni

Ryż z warzywami z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 1292

Dodano:

Odsłon: 1419

Smaczne jarskie danie jednogarnkowe:) Jeśli dodamy kiełbasę lub fileta drobiowego stanie się daniem pożywnym - w sam raz dla mięsożercy:)

Składniki

  • ryż 20 dag
  • marchew 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zółta 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • brokuł 10 różyczek
  • bulion 2 szklanki
  • olej 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka mielona do smaku
  • ostra papryka mielona do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając /uważając żeby się czosnek nie przypalił/ do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojona w cienkie plasterki /lub półplasterki/ marchew i podsmażamy 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i papryki i smażymy kolejne 2-3 min. Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i słodką paprykę i mieszając podsmażamy kolejne 2-3 min. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dodajemy małymi porcjami bulion. Następnie dodajemy różyczki brokuła i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min - do czasu aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i paprykami: ostrą i słodką. Podajemy na ciepło posypując posiekaną natką pietruszki /lub natką kolendry/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń