Do góry

Śniadania Przepis na:

Ryżanka z makiem i musem mango

Ryżanka z makiem i musem mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 153

Ja do przygotowania mojej ryżanki postanowiłam użyć mleka ryżowe, które delikatnie podbiło smak płatków, a dla kontrastu kolorystyczne dodałam ziarna maku. Na wierz wylałam mus mango – tak dla osłody. Efekt? Zobaczcie sami!

Składniki

  • 200g płatków ryżowych
  • 500ml mleka ryżowego – jeśli nie lubicie możecie zastąpić je innym mlekiem roślinnym lub krowim
  • 2 łyżki maku
  • mango – obrane ze skórki, pokrojone w mniejsze cząstki
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki ryżowe i mieszamy. Musimy uważać aby ryżanka się nie przypaliła, ponieważ płatki dość szybko wchłaniają mleko. W razie potrzeby dolewamy kolejne porcje. Płatki gotujemy przez około 5 minut. Do gotowych płatków dodajemy mak i mieszamy.

  2. Do blendera przekładamy cząstki mango i miksujemy na gładki mus.

  3. Ryżankę podajemy na ciepło polana musem mango.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń