Do góry

Sałatki Przepis na:

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i warzywami

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1183

Dodano:

Odsłon: 1132

Lekka sałatka ryżowa z tuńczykiem, pomidorami, ogórkiem, kaparami i bazylią w cytrynowo musztardowym sosie. W sam raz na letni obiad.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 3 ogórki gruntowe (lub 1 duży)
  • 3 pomidory
  • garść kaparów
  • 3 pomidory
  • 7-8 pomidorów suszonych z oleju
  • 1/2 cebuli
  • garść bazylii
  • SOS
  • 5 łyżek oliwy ( można też wykorzystać olej z pomidorów)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sol, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować lekko aldente i lekko przestudzić.
    Pomidory pokroić w kawałki,
    ogórki obrać i pokroić w kostkę,
    tuńczyka odsączyć z zalewy
    cebulę drobno posiekać,
    pomidory suszone pokroić w paski
    bazylię posiekać

  2. przygotować sos: cytrynę z musztardą wymieszać, dodać oliwę i wymieszać na jednolity sos, dodać sól i pieprz do smaku

  3. Do miski dodać wszystkie składniki sałatki, wlać sos i dobrze wymieszać. wstawić do lodówki na minimum pół godziny, żeby się przegryzła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń