Do góry

Desery Przepis na:

Ryżowe ciasteczka

Ryżowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 803

Dodano:

Odsłon: 3225

Ciasteczka są bez mąki, chrupiące z kwaskowatym dżemem w środku. Z podanych proporcji wyszło mi ok 4-5 blach ciasteczek.

Składniki

  • 180g (1 opakowanie) kaszki ryżowej bez dodatku mleka w proszku
  • 250g kostka masła roślinnego
  • 230g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
  • kwaśny dżem
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.

    Miękkie masło roślinne wymieszać z kaszką, cukrem i pastą waniliową.

    Dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.

    Ubić pianę z białek na sztywno.

    Delikatnie wmieszać ubite białka do masy ryżowej.

    Czasami ciasto wychodzi zbyt płynne, wtedy można dokupić dodatkowe opakowanie kaszki i trochę dodać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto powinno być mniej więcej o konsystencji pasty.

    Na blachę nakładać łyżeczką małe ciasteczka. Na środek każdego położyć małą porcję dżemu.

    Piec aż brzegi ciastek będą miały złoty kolor. (ok. 15 minut)

    Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 01 grudnia 2013 muszą być pyszne:))) ja robię często z kleiku ryżowego i z wiórkami kokosowymi:))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń