Do góry

Desery Przepis na:

Ryżowe ciasteczka

Ryżowe ciasteczka

Autor: dalijka

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 492

Dodano: 02.06.2010

Odsłon: 7367

Przepis od koleżanki, pyszne i co najważniejsze szybko się robi:) Dosyć słodkie więc najlepsze z kwaskowym dżemem lub powidłem.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych skladników zagnieść ciasto. Najpierw posiekać margarynę z kleikiem, dodać cukier, proszek, kokos , na koniec jajka i zagniatać aż ciasto będzie jednolite.

  2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i zrobić wgłębienie. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, trzeba uważażać żeby ciastek nie spalić. Po upieczeniu w zagłebienie nałożyć dżem.

  3. Użyłam kleiku z Bobovity 170g.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paola1984 16 maja 2012 Właśnie siedzą u mnie te ciacha w piekarniku, rosną jak szalone. Ja trochę sobie ułatwiłam i mikserem utarłam margarynę jaja i cukier, resztę składników dodałam potem i już ręką wyrobiłam ciasto. Mam nadzieję, że mi wyjdą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 06 marca 2012 fajnie że smakowały, następnym razem spróbuje zrobić według Twoich wskazówek:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 05 marca 2012 Już wiem czym ten przepis różni się od przepisu mojej mamy - ona dawała 3/4 szklanki cukru i całą torebkę wiórków kokosowych - łatwiej się wtedy formuje kulki, a i zjeść można więcej, bo ciasteczka nie są aż tak słodkie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 03 lutego 2012 Ich smak pamiętam z dzieciństwa, więc postanowiłam zrobić je dla mojej córki. Wyszły jednak słodsze niż pamiętałam, więc następnym razem dam mniej cukru. Poza tym niebo w gębie! (ciasto wyszło rzadkie i maziste, więc musiałam najpierw schłodzić, żeby móc formować kulki - po 10 minutach w lodówce było ok. Marmoladę dodawałam przed pieczeniem, bo tak robiła moja mama:P)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 15 grudnia 2010 tak podczas pieczenia faktycznie tłuszcz podcieka ale potem jakoś się wchłania;-) i wychodzą ok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 14 grudnia 2010 Ale po wystygnięciu nawet bardzo dobre-dżem użyłam brzoskwiniowy i nakładałam przed pieczeniem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 14 grudnia 2010 MOJE WŁAŚNIE SIĘ PIEKĄ ALE...ZAJRZAŁAM I TŁUSZCZ Z NICH WYCIEKA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 18 października 2010 Cieszę się że smakowaly:) i również pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamelia0559 16 października 2010 Witaj dalijka.Zrobiłam ciasteczka wg twojego przepisu.Wyszły wyśmienicie.Dżem dodałam przed pieczeniem.Ładnie się zapiekł.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń