Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryżowy placek z grzybami

Ryżowy placek z grzybami

Autor: fleurcia

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano: 30.12.2011

Odsłon: 22177

Łatwy i smaczny

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby myjemy, namaczamy, gotujemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki również myjemy i gotujemy z dodatkiem soli. Na bazie wywaru grzybowego gotujemy sos, dodając podsmażoną cebulę i słodką śmietankę.

  2. Ryż zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy masło, trochę soli i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 45 min. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, grzyby i pieczarki.

  3. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem podłużnej blachy i pieczemy ok.45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  4. Podajemy na gorąco polane grzybowym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tedg58 03 stycznia 2012 Przepis wygląda i zapowiada się smakowicie! Zrobię to,ale ja przed gotowaniem,ryż podsmażam na oleju na złocisty kolor,wtedy ryż nabiera zapachu i smaku ryżu "dmuchanego"-wiecie o czym mówię?!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 03 stycznia 2012 ja bym dodała trochę kiełbaski albo boczku i cebulkę:)taka wersja na bogato:)już w ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fleurcia 02 stycznia 2012 Ja podobny placek jadłam kiedyś u cioci, ale był na słodko, z owocami. Myślę, że można dodawać do niego same grzyby albo same pieczarki oraz różne inne przyprawy. Myślałam też kiedyś żeby spróbować z kawałkami ryby. Może ktoś z Was wymyśli swój własny dodatek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 grudnia 2011 Już w ulubionych, bardzo ciekawy przepis, na pewno wykorzystam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 30 grudnia 2011 Bardzo ciekawe,a z czym jeszcze można go jeść? można przysmażyć na maśle?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń